Στελέχη της ακτοφυλακής του Χαφτάρ εκπαιδεύονται στη Σούδα

Στη Σούδα της Κρήτης βρίσκονται ήδη στελέχη της ακτοφυλακής της ανατολικής Λιβύης, συμμετέχοντας σε πρόγραμμα εκπαίδευσης που επικεντρώνεται στην αποτροπή και τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.
Η εκπαίδευση πραγματοποιείται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στο Μαράθι, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας που συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των αρχών της ανατολικής Λιβύης.
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που Λίβυοι στρατιωτικοί εκπαιδεύονται στην Ελλάδα, καθώς αντίστοιχα προγράμματα έχουν υλοποιηθεί και στο παρελθόν.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την παρουσία των Λίβυων στην Κρήτη κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, η εκπαίδευση αποτελεί μέρος του πακέτου συμφωνίας που διαμόρφωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με εκπροσώπους της Βεγγάζης.
Η συνεργασία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική της Αθήνας, η οποία περιλαμβάνει την παροχή τεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης στα στελέχη της ανατολικής Λιβύης σε κρίσιμους τομείς, όπως οι νηοψίες σε ύποπτα πλοία (VBSS) και οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR).
Στόχος των παραπάνω ενεργειών είναι, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση των δεσμών με τη Βεγγάζη και η αποτροπή της επιρροής της Άγκυρας, η οποία επιχειρεί να εξασφαλίσει την κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη λιβυκή Βουλή.
- 1 λεπτό πριν Ιός Δυτικού Νείλου: Τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ακολουθούμε
- 2 λεπτά πριν Θεοδωρικάκος: «Το πλαφόν στο κέρδος προστατεύει τους καταναλωτές αυτήν την περίοδο»
- 6 λεπτά πριν Ποιοι μπορούν να σβήσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις της Εφορίας έως το 2026;

















