ΑΑΔΕ: Ξεκινά μπαράζ διασταυρώσεων για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων

Ολοκληρώθηκε η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με πάνω από 6,6 εκατομμύρια πολίτες να εκπληρώνουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Η λήξη της διαδικασίας σηματοδοτεί την έναρξη των πληρωμών για όσους έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό, αλλά και το ξεκίνημα εκτεταμένων διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ για την ανίχνευση φοροδιαφυγής.
Το νέο σχέδιο της φορολογικής διοίκησης περιλαμβάνει πάνω από 120.000 διασταυρώσεις το 2025, με στόχο την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις, πωλήσεις ακινήτων, ασυμφωνίες εισοδημάτων και δαπανών, εικονικές δηλώσεις ΦΠΑ και φοροδιαφυγή μισθοδοσίας.
Η αξιοποίηση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα big data και η σύνδεση με ψηφιακές πλατφόρμες (Airbnb, Booking, VRBO) ενισχύει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των ελέγχων.
Ποιοι φορολογούμενοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο:
- Ιδιοκτήτες Airbnb: Θα διασταυρωθεί αν τα ακίνητα διαθέτουν ΑΜΑ ή ΕΣΛ και αν είναι σωστά δηλωμένα στις πλατφόρμες. Όσοι δεν συμμορφώνονται, θα βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους και πρόστιμα.
- Εισοδήματα 10.000–20.000 ευρώ: Όσοι δηλώνουν μέτρια εισοδήματα αλλά εμφανίζουν υψηλές δαπάνες ή περιουσιακά στοιχεία θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.
- Αδήλωτες μισθώσεις και ξενοδοχεία: Συγκρίνονται τα εισοδήματα που δηλώθηκαν από βραχυχρόνιες μισθώσεις και κρατήσεις από Booking με τις φορολογικές δηλώσεις.
- Επιδοτήσεις – ΟΠΕΚΕΠΕ: Θα ελεγχθεί αν τα στοιχεία που υποβλήθηκαν για την ενίσχυση είναι ακριβή.
- Μισθωτές υπηρεσίες και ΦΠΑ: Αυτόματες διασταυρώσεις με ΑΠΔ για εντοπισμό ανακριβών δηλώσεων. Επιπλέον, θα εξεταστούν οι μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ από ενεργές επιχειρήσεις.
Η ΑΑΔΕ στοχεύει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με τα έσοδα από φόρους να έχουν ξεπεράσει τα 17,7 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια.
- 1 ώρα πριν Νέα τροπή στο μυστήριο του «εξωγήινου γυαλιού» που συνδέεται με τον Τουταγχαμών
- 2 ώρες πριν Η ιαπωνική μέθοδος που στεγνώνει τα ρούχα πιο γρήγορα
- 3 ώρες πριν Αυτά τα τρόφιμα δεν πρέπει να μπαίνουν στην πόρτα του ψυγείου – Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι



















