Τέλος εποχής για τα τρόλεϊ: Σταδιακή απόσυρση από Αθήνα και Πειραιά

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ανακοίνωσε πως τα τρόλεϊ πρόκειται να αποσυρθούν οριστικά από την Αθήνα και τον Πειραιά, ξεκινώντας από το φθινόπωρο. Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Κυρανάκης ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Όταν ανέλαβα το υπουργείο, με εντυπωσίασε το γεγονός πως συνεχίζουμε να διατηρούμε τα τρόλεϊ, ενώ διαθέτουμε ήδη ηλεκτρικά λεωφορεία. Τα εναέρια καλώδια που απαιτούνται για τη λειτουργία των τρόλεϊ επιβαρύνουν οπτικά το αστικό τοπίο και το ίδιο το σύστημα έχει υψηλό κόστος συντήρησης. Επιπλέον, το δίκτυο καταναλώνει ενέργεια ακόμη και όταν τα οχήματα δε λειτουργούν, απαιτεί υποδομές με σταθμούς μετασχηματιστών και παρουσιάζει συχνές βλάβες, προκαλώντας συμφόρηση στην κυκλοφορία».
Η παλαιότητα του στόλου, σε συνδυασμό με τις αισθητικές και τεχνικές ανάγκες της πόλης, αποτέλεσαν καθοριστικούς παράγοντες για την απόφαση απόσυρσης. Αν και τα τρόλεϊ είχαν μπει ήδη σε διαδικασία σταδιακής ανανέωσης, η στρατηγική επιλογή του υπουργείου είναι η πλήρης αντικατάστασή τους με σύγχρονα ηλεκτρικά λεωφορεία.
Η απόσυρση θα ξεκινήσει από γραμμές του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά, πολλές από τις οποίες ήδη εξυπηρετούνται από άλλα μέσα μεταφοράς. Οι πιο δημοφιλείς γραμμές πρόκειται να αντικατασταθούν από νέες λεωφορειακές διαδρομές, ενώ θα ενισχυθεί η συγκοινωνία σε βασικές αρτηρίες, όπως η λεωφόρος Συγγρού και η Πειραιώς.
Όλο το προσωπικό που σήμερα απασχολείται στα τρόλεϊ θα απορροφηθεί από τις ΟΣΥ, καλύπτοντας ανάγκες σε θέσεις οδηγών και τεχνικών στα αστικά λεωφορεία.
Ο κ. Κυρανάκης τόνισε επίσης την οικονομική διάσταση της απόφασης:
«Σύμφωνα με μελέτες, για το κόστος δύο νέων τρόλεϊ μπορούμε να προμηθευτούμε τρία ηλεκτρικά λεωφορεία αντίστοιχου μεγέθους. Επιπλέον, τα ηλεκτρικά λεωφορεία προσφέρουν ευελιξία δρομολόγησης, χωρίς να εξαρτώνται από την ύπαρξη εναέριου δικτύου».
Αν και έχει τεθεί στο τραπέζι η λύση των σύγχρονων τρόλεϊ τεχνολογίας In Motion Charging, τα οποία συνδυάζουν επαφή με καλώδιο και αυτονομία μέσω μπαταρίας, ο υπουργός σημείωσε ότι το υπουργείο εστιάζει πλέον στα ηλεκτρικά λεωφορεία επόμενης γενιάς, τα οποία αναμένεται να προσφέρουν σημαντική αυτονομία και χαμηλότερο λειτουργικό κόστος. Οι σχετικές παραγγελίες αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2025.
- 5 λεπτά πριν ΔΥΠΑ: Λήγει σήμερα (4/6) η προθεσμία για ενστάσεις στους προσωρινούς πίνακες του Κοινωνικού Τουρισμού για συνταξιούχους
- 36 λεπτά πριν Το ελληνικό νησί που βυθίζεται σιγά-σιγά
- 2 ώρες πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου















