Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: «Έπρεπε να μπει στη μάχη ο φρουρός»

Σοβαρά ερωτήματα για τη στάση του φρουρού έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων το βράδυ της δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα εγείρει η κατάθεση του πρώτου αστυνομικού της Άμεσης Δράσης που έφτασε στο σημείο.
Ο μάρτυρας, καταθέτοντας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ήταν κατηγορηματικός:
«Ο σκοπός έπρεπε να μπει στη μάχη. Να διώξει τον δράστη, και αν επέμενε, να χρησιμοποιήσει το όπλο του. Δεν έπρεπε να παραμείνει απαθής.»
Ο ίδιος ανέφερε πως με τον συνάδελφό του έλαβαν σήμα από το Κέντρο με φωνές και κραυγές – κάτι που υποδήλωνε ακραίο περιστατικό. Στο σημείο αντίκρισαν την Κυριακή νεκρή και τον δράστη αιμόφυρτο, με τραύμα στον λαιμό από μαχαίρι.
«Δώσαμε πρώτες βοήθειες στον κατηγορούμενο, πιέσαμε το τραύμα, φωνάξαμε φαρμακοποιό. Ανταποκρίθηκε, είχε χάσει πολύ αίμα.»
Όπως είπε, ο φρουρός του τμήματος βρισκόταν σε κατάσταση σοκ.
«Δεν φορούσε τα προβλεπόμενα. Ούτε όπλο ούτε χειροπέδες. Μόνο ένα τσαντάκι… Δεν αντέδρασε.»
Κατά τον μάρτυρα, η εκπαίδευση των περισσότερων αστυνομικών στην Ελλάδα είναι ανεπαρκής σε τέτοια περιστατικά: «Η σκοπιά θεωρείται τιμωρία. Θέλει επαγγελματισμό. Δεν είναι το θέμα να γίνει μακελειό, αλλά να αποτραπεί.»
Η μητέρα της Κυριακής Γρίβα λύγισε ακούγοντας ότι μόνο μετά τη δολοφονία της άλλαξε το πρωτόκολλο αντίδρασης της ΕΛ.ΑΣ. σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Τι κατέθεσαν οι επόμενοι μάρτυρες
Άλλος αστυνομικός που έφτασε αργότερα στο σημείο επιβεβαίωσε πως ο δράστης ήταν αναίσθητος και χωρίς χειροπέδες, αλλά –όπως είπε– αυτό είναι θέμα κρίσης του αστυνομικού εφόσον ο ύποπτος δεν έχει δυνατότητα φυγής.
«Το μόνο που με ρώτησε λίγες ώρες αργότερα ήταν: “Πού είναι η Κυριακή; Τι έκανα;”»
Η μαρτυρία της χειρουργού
Η γιατρός του νοσοκομείου «Γεννηματάς» περιέγραψε έναν δράστη απόλυτα συνειδητό: «Δεν αιμορραγούσε ενεργά, δεν χρειαζόταν επείγουσα χειρουργική παρέμβαση. Είχε πλήρη νευρολογική επαφή. Ήξερε πού είναι, ήξερε τι είχε κάνει.»
Διέψευσε κάθε ένδειξη ψυχιατρικής διαταραχής ή παραληρήματος: «Δεν μου είπε ότι βλέπει δράκους. Δεν υπήρχε ψευδαίσθηση ή αποπροσανατολισμός.»
Η δίκη συνεχίζεται με την υπεράσπιση να αποδίδει τις πράξεις του κατηγορούμενου σε ψυχική διαταραχή, ωστόσο οι μέχρι τώρα καταθέσεις δημιουργούν συνεκτική εικόνα βούλησης και συνειδητής πράξης, αλλά και παραλείψεων από πλευράς αστυνομικών που θα μπορούσαν να την αποτρέψουν.
- 3 λεπτά πριν ΔΕΗ: Νέες ευκαιρίες εργασίας εκτός ΑΣΕΠ σε 7 ειδικότητες – Πού θα γίνουν οι προσλήψεις
- 1 ώρα πριν ΔΥΠΑ: Λήγει σήμερα (4/6) η προθεσμία για ενστάσεις στους προσωρινούς πίνακες του Κοινωνικού Τουρισμού για συνταξιούχους
- 1 ώρα πριν Το ελληνικό νησί που βυθίζεται σιγά-σιγά















