Ελίτ περιοχή της Αθήνας: Την αναγνωρίζετε; (pic)

Ελίτ περιοχή της Αθήνας: Την αναγνωρίζετε; (pic)

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Κοσμοπολίτικο, αριστοκρατικό και ταυτόχρονα μοντέρνο hotspot της αθηναϊκής ζωής. Αυτή είναι μια περιγραφή που δίνεται στο Κολωνάκι σήμερα. Ωστόσο όπως φαίνεται στην φωτογραφία του Πέτρου Πουλίδη δεν ίσχυε πάντα αυτό.

Το 1920 στην οδό Λουκιανού κυριαρχούσε μια αίσθηση απλότητας. Οι χωμάτινοι δρόμοι, τα ταπεινά αλλά καλαίσθητα σπίτια, η έλλειψη σύγχρονων πολυκατοικιών και η φυσική παρουσία του Λυκαβηττού στο βάθος αποκαλύπτουν ένα Κολωνάκι σχεδόν χωριάτικο, πολύ μακριά από τον αστικό και κοσμικό του χαρακτήρα σήμερα.

Το Κολωνάκι τη δεκαετία του 1920 ήταν μια γειτονιά σε μετάβαση, καθώς από ήσυχη συνοικία στα όρια του τότε κέντρου της Αθήνας άρχιζε σταδιακά να μετατρέπεται σε αυτό που θα γινόταν αργότερα: το αριστοκρατικό και κοσμοπολίτικο πρόσωπο της πόλης.

Οι δρόμοι ήταν ακόμα σε μεγάλο βαθμό χωμάτινοι ή αδιαμόρφωτοι, ενώ κυριαρχούσαν οι μονοκατοικίες με αυλές και τα νεοκλασικά αρχοντικά, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκαν σε εύπορες οικογένειες της αθηναϊκής αστικής τάξης.

Η απουσία πολυκατοικιών και η αίσθηση γειτονιάς ήταν έντονη, με τους κατοίκους να διατηρούν στενές κοινωνικές σχέσεις μεταξύ τους.

Η περιοχή διατηρούσε έναν ήρεμο και εσωστρεφή χαρακτήρα, μακριά από τη φασαρία και τη ζωντάνια του εμπορικού κέντρου, με τον Λυκαβηττό να δεσπόζει ως κυρίαρχο φυσικό στοιχείο στο τοπίο, τότε ακόμα ανεπηρέαστος από την αστική ανάπτυξη.

Το πράσινο και οι ανοιχτοί χώροι συνέβαλαν στην ήσυχη ατμόσφαιρα του Κολωνακίου, ενώ η γειτνίαση με το Σύνταγμα, τα υπουργεία και το Πανεπιστήμιο το καθιστούσε ελκυστικό για την ανερχόμενη αστική τάξη, μεταξύ των οποίων λόγιοι, ανώτεροι υπάλληλοι και δημόσιοι λειτουργοί.

Κατά τη δεκαετία του 1920 δεν είχε αναπτυχθεί ακόμη η έντονη κοινωνική και εμπορική ζωή που θα χαρακτήριζε αργότερα το Κολωνάκι.

Δεν υπήρχαν καφέ, γκαλερί ή λέσχες καλλιτεχνών· αυτά θα εμφανίζονταν κυρίως από τη δεκαετία του 1930 και μετά. Παράλληλα, η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και η άφιξη των προσφύγων δεν επηρέασαν άμεσα την περιοχή, καθώς οι νεοαφιχθέντες κατευθύνθηκαν κυρίως σε άλλες συνοικίες, όπως η Καισαριανή και η Νέα Σμύρνη.

Συνολικά, το Κολωνάκι του 1920 διατηρούσε τον χαρακτήρα μιας ήσυχης, αστικής συνοικίας με διακριτική κομψότητα. Ήταν ένα προάστιο στα σύνορα του κέντρου, που βρισκόταν στο κατώφλι σημαντικών αλλαγών – αλλαγών που θα το μεταμόρφωναν σταδιακά σε έναν από τους πιο πνευματικούς, καλλιτεχνικούς και κοινωνικά ενεργούς πυρήνες της μελλοντικής Αθήνας.

Πηγή: Σελίδα facebook – Η Αθήνα του 19ου και 20ου αιώνα / Athens photo gallery

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr