Κίτρινο σπίτι: Η «στοιχειωμένη οικία» των Βαλκανίων

Ένα αγροτικό σπίτι, χαμηλα στο βόρειο τμήμα της Αλβανίας, που θα γινόταν συνώνυμο μιας από τις πιο ανατριχιαστικές κατηγορίες στην ιστορία των βαλκανικών συγκρουσεων. Όχι στη διάρκεια του πολέμου, αλλά στον μεταπολεμικό του απόηχο. Εκεί κατηγορούνται πως μεταφέρονταν αιχμάλωτοι, τους οποίους έσφαζαν για να τους αφαιρέσουν όργανα. Ένα σκάνδαλο που, αν επαληθευτεί, θα αποτελέσει ένα από τα πιο σοκαριστικά έγκλημα πολέμου στη σύγχρονη Ευρώπη.
Το Κόσοβο, στα τελευταία του 20ού αιώνα, έγινε πεδίο σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ του σερβικού στρατού και των Αλβανών ανταρτών του UCK. Το 1999, μετά την αεροπορική επέμβαση του ΝΑΤΟ και την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων, το Κόσοβο τεθηκε υπό διεθνή προστασία. Τη διάρκεια αυτή της μεταβατικής περιόδου, επικρατούσαν αναφορές για μαζικές εξαφανίσεις Σέρβων και αλλων πολιτών. Οι φήμες για απαγωγές και εκτελέσεις αρχίζουν να διατρέχουν τις διεθνες αποστολές. Ένα όνομα ξεχωρίζει: το Κίτρινο Σπίτι.
Οι κατηγορίες και οι καταγγελίες
Οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τα επόμενα χρόνια είναι συγκλονιστικές. Αναφέρεται ότι Σέρβοι αιχμάλωτοι μεταφέρονταν μυστικά στην Αλβανία, όπου κρατούνταν σε αγροικίες και σπιτά-φυλακές. Εκεί, έγινε αφαίρεση οργάνων εν ζωή, συχνά ηπάτων και νεφρών, για εμπορική εκμετάλλευση σε διεθνή δίκτυα. Ένα από αυτά τα σπίτια ήταν ενα αγροτική κατοικία, βαμμένη κίτρινη, κοντα στο χωριό Ρίπε. Όπως καταγγέλθηκε, εκεί οι κρατούμενοι εκτελούνταν και μετατρέπονταν σε «δότες ανταλλακτικών».
Η σιωπή και η αποκάλυψη
Για χρόνια, οι αρχές δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να διερευνήσουν τις καταγγελίες. Το 2008, η πρώην εισαγγελέας του Διεθνού Ποινικού Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, δημοσιοποίησε αποκαλυπτικές πληροφορίες για εμπορία οργάνων και υπαινιχθηκε ότι διεθνες οργανισμοί έθαψαν στοιχεία.
Το 2010, μια έκθεση-φωτιά του Ελβετού γερουσιαστή Ντικ Μάρτι για το Συμβούλιο της Ευρώπης επιβεβαίωσε ότι υπήρχε συγκροτημένο δίκτυο απαγωγών, βασανισμών και εμπορίας οργάνων, με συνδεση κορυφαία στελέχη του UCK. Ανάμεσα σε αυτούς, φωτογραφιζόται και ο τότε πρωθυπουργός του Κοσόβου.
Οι διεθνείς αντιδράσεις
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης Μάρτι προκάλεσε σεισμό στην Ευρώπη. Η Σερβία απαίτησε δικαιοσύνη, ενώ οι κυβερνήσεις του Κοσόβου και της Αλβανίας απέριψαν τις κατηγορίες ως “προπαγάνδα του Βελιγραδίου”. Παρόλ’ αυτά, η Ε.Ε. συγκρότησε ειδική Ομάδα Έρευνας και, αργότερα, δημιουργήθηκε το Ειδικό Δικαστήριο για το Κόσοβο στη Χάγη.
Το 2020, ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, κατηγορήθηκε για έγκληματα πολέμου και παραιτήθηκε. Ο ίδιος δηλώνει αθώος. Η δίκη του βρίσκεται σε εξέλιξη. Το Σκάνδαλο του Κίτρινου Σπιτιού εξακολουθεί να στοιχειώνει την πολιτική και ηθική συνείδηση της Ευρώπης.
- 3 λεπτά πριν Γιατί επιβλήθηκε πρόστιμο – μαμούθ στη Nestlé Hellas;
- 10 λεπτά πριν ΑΣΕΠ: Ποια προκήρυξη έχει πλαφόν στις δηλώσεις θέσεων;
- 18 λεπτά πριν Θα κάνει τελικά κόμμα ο Σαμαράς;


















