Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ηγέτιδα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ηγέτιδα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

«Από την αρχή πιστεύαμε, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την τεχνητή νοημοσύνη, ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο. Να κατανοήσουμε τι μπορούμε πραγματικά να μάθουμε από την αρχαία φιλοσοφία και σοφία για να αντιμετωπίσουμε μια βαθιά και πρωτοφανή πρόκληση: την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με την Βαρόνη και μέλος της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου Beedan Kidron στο πλαίσιο του συνεδρίου «The Lyceum Project 2025 – Children in the age of AI».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως για πρώτη φορά, δεν έχουμε απλώς ένα εργαλείο, αλλά κάτι που αμφισβητεί την ίδια την έννοια της ανθρώπινης συνείδησης, της ύπαρξης, της βούλησης.

«Δεν πρόκειται μόνο για τεχνολογική εξέλιξη, ούτε απλώς για καινοτομία· πρόκειται για κάτι ποιοτικά εντελώς διαφορετικό», ανέφερε, ενώ είπε μεταξύ άλλων πως το πρόβλημα είναι ότι πλέον στον ψηφιακό κόσμο δεν αντιμετωπίζουμε τα παιδιά ως παιδιά, αλλά ως ενήλικες, παρόλο που αναγνωρίζουμε πως είναι πολύ πιο ευάλωτα.

«Έχουμε επιτρέψει να γίνεται ένα πρωτοφανές παγκόσμιο πείραμα πάνω στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων μας. Και από τα επιστημονικά δεδομένα που διαθέτουμε, αυτό δεν προμηνύεται να έχει καλή κατάληξη. Οι γονείς το αναγνωρίζουν άμεσα. Εντυπωσιάστηκα από τη στήριξη που λάβαμε όταν ξεκινήσαμε να μιλάμε για το θέμα, γιατί οι γονείς βλέπουν ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν», σημείωσε.

Δείτε επίσης: ΣΟΚ: Ιρανικός πύραυλος διαλύει ολόκληρη πολυκατοικία (vid)

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το περιεχόμενο στον ψηφιακό κόσμο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά και οι έφηβοι να είναι κολλημένα όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες σε συγκεκριμένες εφαρμογές, γιατί έτσι οι τεχνολογικές εταιρείες βγάζουν χρήματα.

«Οι αλγόριθμοι έχουν σχεδιαστεί για να προωθούν τον εθισμό. Αυτό θυμίζει τις καπνοβιομηχανίες, που ήξεραν εδώ και δεκαετίες ότι το κάπνισμα είναι εθιστικό, αλλά συνέχισαν. Έτσι και εδώ», συνέχισε και τόνισε πως «ως υπεύθυνοι ηγέτες, πρέπει να κάνουμε κάτι».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το πρώτο βήμα ήταν να γίνει ανοικτή συζήτηση με τους γονείς. «Τους εξηγούμε ότι υπάρχουν ήδη εργαλεία, όπως το “Kid’s Wallet”, το οποίο συνδέεται με το ψηφιακό μας μητρώο και επαληθεύει την ηλικία ενός χρήστη. Είναι αδιανόητο να λέμε σήμερα ότι «δεν ξέρουμε την ηλικία». Η τεχνολογία το επιτρέπει. Είναι αδύνατον να προχωρήσουμε χωρίς τους γονείς. Πρέπει να τους εμπλέξουμε και να τους εκπαιδεύσουμε, γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει συλλογική δράση», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για την ανάγκη ευρωπαϊκής ρύθμισης ενώ υπενθύμισε πως ήταν ο μόνος ηγέτης που μίλησε για το θέμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πέρσι και είπε πως θα το επαναλάβει.

«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στις εταιρείες τεχνολογίας: Βγάζετε ήδη αρκετά χρήματα. Δεν χρειάζεται να βγάλετε κέρδος από τα παιδιά μας», τόνισε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα της εκπαίδευσης και των μεγάλων προκλήσεων και ευκαιριών που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη. «Πώς να πούμε στα παιδιά να αντισταθούν σε ένα εργαλείο που τους προσφέρει ό,τι ζητήσουν; Ο πειρασμός είναι τεράστιος και δεν μπορούμε να του αντισταθούμε ούτε εμείς. Αλλά δεν μπορούμε να ρίχνουμε όλο το βάρος στους γονείς. Οι γονείς δεν πρέπει να είναι μόνοι τους. Χρειάζονται εργαλεία, καθορισμένα προεπιλεγμένα όρια, σπάζοντας τον κύκλο του εθισμού», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι οι ρυθμίσεις, τα φίλτρα, η διάρκεια χρήσης, είναι τα πραγματικά όπλα που μπορούν να κάνουν διαφορά.

«Και βεβαίως, η καλύτερη ασπίδα για τα παιδιά μας είναι ο αθλητισμός. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να επενδύσουμε σε υποδομές, σε φυσική δραστηριότητα, σε κοινωνικοποίηση. Τελικά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχίσουν οι πλατφόρμες να λειτουργούν ως ουδέτερες, χωρίς ευθύνη για το περιεχόμενο που φιλοξενούν», τόνισε.

Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr