Μεγαλώνει το «οπλοστάσιο» της ΑΑΔΕ για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Μεγαλώνει το «οπλοστάσιο» της ΑΑΔΕ για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Στη ενίσχυση του «οπλοστασίου» για να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο καυσίμων, που κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο, προχωρά η ΑΑΔΕ εντείνοντας τους ελέγχους και επιστρατεύοντας νέα ψηφιακά εργαλεία και την τεχνητή νοημοσύνη.

Την ίδια ώρα στην έκθεση της για την ελληνική οικονομία η Κομισιόν επισημαίνει ότι η φοροδιαφυγή στον τομέα των καυσίμων παραμένει υψηλή και με βάση πρόσφατες εκτιμήσεις η απώλεια εσόδων από ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης φτάνει στα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ωστόσο εκτιμά ότι μέτρα όπως η εγκατάσταση συσκευών εντοπισμού σε κοντέινερ, οχήματα και πλοία, η ικανότητα της τελωνειακής αρχής να διενεργεί φυσικούς ελέγχους, η συνεχιζόμενη οργανωτική μεταρρύθμιση της τελωνειακής διοίκησης και η κεντρικοποίηση των ελέγχων θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου

– Εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων για τον έλεγχο και την καταγραφή φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων κατά τη διέλευσή τους από τα χερσαία συνοριακά σημεία και τα τελωνεία λιμένων της χώρας. Τα φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων θα εφοδιαστούν με κυκλώματα δορυφορικής παρακολούθησης και η διακίνησή τους θα ελέγχεται μέσω δορυφόρου.

– Ενεργοποίηση των Δυνάμεων Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΟΣ) που θα αναλάβουν τις πιο απαιτητικές υποθέσεις λαθρεμπορίου.

– Διενέργεια τουλάχιστον 12.450 τελωνειακών ελέγχων δίωξης σε υγρά καύσιμα και λοιπά ενεργειακά, με αξιοποίηση ευρημάτων από το σύστημα εισροών-εκροών.

– Αναβάθμιση του συστήματος εισροών-εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων με:

  •  Αυτόματη και ακριβή καταμέτρηση της ποσότητας και της θερμοκρασίας του καυσίμου σε κάθε δεξαμενή, για μεγαλύτερη διαφάνεια και ελαχιστοποίηση τυχόν ποσοτικών αστοχιών.
  • Κατάρτιση ογκομετρικών πινάκων αποκλειστικά από φορείς διαπιστευμένους από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης ή ευρωπαϊκούς φορείς για μέγιστη ακρίβεια και εγκυρότητα στις μετρήσεις.
  • Θέσπιση ενός συγκεντρωτικού ισοζυγίου για περισσότερες ημέρες, το οποίο επιτρέπει τον άμεσο εντοπισμό τυχόν «μη φυσιολογικής συμπεριφοράς», για την πραγματοποίηση στοχευμένων ελέγχων.
  • Πιστοποίηση τεχνικής επάρκειας για όσους δραστηριοποιούνται ως εγκαταστάτες του συστήματος εισροών-εκροών.
  • Διαβίβαση όλων των προειδοποιητικών σημάτων (alarms) από τις κρίσιμες λειτουργίες του συστήματος σε πραγματικό χρόνο στο Κέντρο Λήψης Σημάτων της ΑΑΔΕ, επιτρέποντας την άμεση αντίδραση.
  • Διαλειτουργικότητα του νέου συστήματος εισροών-εκροών με το Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα Εισροών Εκροών και άλλες εφαρμογές της ΑΑΔΕ, για την άμεση διαβίβαση δεδομένων ποσοτήτων και αξιών.

Επισημαίνεται ότι ο νόμος προβλέπει αυστηρά πρόστιμα για περιπτώσεις λαθρεμπορίας και νοθείας καυσίμων και συγκεκριμένα:

– Στα πρατήρια που εντοπίζονται για λαθρεμπορία, νοθεία ή παραποίηση του συστήματος εισροών-εκροών επιβάλλεται λουκέτο για δύο χρόνια. Η απαγόρευση δραστηριότητας επεκτείνεται αυτόματα σε όλα τα πρατήρια της ίδιας ιδιοκτησίας.

«Λουκέτα» και «βαριά» πρόστιμα

– Στην περίπτωση που ιδιοκτήτες πρατηρίων ή οι υπάλληλοί τους παρεμποδίζουν τον έλεγχο με χρήση βίας ή απειλών, επιβάλλεται σφράγισμα δύο ετών. Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα των οποίων το πρατήριο σφραγίστηκε, απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ή ιδιότητα, ή να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εμπορίας ή διακίνησης ενεργειακών προϊόντων για δύο έτη από τη διαπίστωση της παράβασης.

– Οι εταιρείες που εμπορεύονται καύσιμα είναι υποχρεωμένες να ελέγχουν τα πρατήρια που φέρουν το σήμα τους, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα δέουσας επιμέλειας για τη διάθεση και διακίνηση των ενεργειακών προϊόντων. Για παραβίαση των μέτρων δέουσας επιμέλειας επιβάλλονται πρόστιμα από 5.000 έως 30.000 ευρώ ανά πρατήριο με δημοσιοποίηση των κυρώσεων.

– Εάν διαπιστωθεί ότι μια εγκατάσταση λειτουργεί χωρίς το απαιτούμενο σύστημα παρακολούθησης εισροών-εκροών σφραγίζεται για δύο έτη και επιβάλλεται στον εκμεταλλευτή της διοικητικό πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ ενώ η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης ανακαλείται οριστικά.

– Εάν διαπιστωθεί αποθήκευση, εμπορία ή διακίνηση υγρών καυσίμων μέσω αδειοδοτημένων δεξαμενών ή αντλιών που δεν συνδέονται ή δεν παρακολουθούνται από το σύστημα παρακολούθησης εισροών-εκροών, η εγκατάσταση σφραγίζεται για δύο έτη και επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100.000 ευρώ στον εκμεταλλευτή της ενώ η άδεια λειτουργίας ανακαλείται οριστικά.

– Σε περίπτωση μη εξουσιοδοτημένης τροποποίησης ή αλλοίωσης οποιουδήποτε μέρους του συστήματος (μηχανικά μέρη, λογισμικό, ή παραγόμενα στοιχεία), η εγκατάσταση θα σφραγιστεί για δύο έτη επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150.000 ευρώ πέρα από τις ποινικές κυρώσεις. Επίσης δεσμεύονται όλα τα μέσα και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκαν στην παράβαση, και οι μη αδειοδοτημένες δεξαμενές ή αντλίες καταστρέφονται με έξοδα του εκμεταλλευτή.

– Εάν διαπιστωθεί ότι εκδίδονται παραποιημένες ή εικονικές αποδείξεις, τιμολόγια ή δελτία που δεν έχουν αποσταλεί ή έχουν παραποιηθεί στο σύστημα παρακολούθησης εισροών-εκροών της ΑΑΔΕ, η εγκατάσταση σφραγίζεται για δύο έτη και επιβάλλεται πρόστιμο 150.000 ευρώ στον εκμεταλλευτή της και σε οποιονδήποτε άλλον συνέβαλε στην παράβαση. Η άδεια λειτουργίας ανακαλείται οριστικά.

– Εάν ο εξοπλισμός από τον εγκαταστάτη του συστήματος παρακολούθησης εισροών-εκροών δεν πληροί τις απαιτήσεις επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ στον εγκαταστάτη ο οποίος υποχρεούται να αντικαταστήσει τον εξοπλισμό εντός δύο μηνών με δικές του δαπάνες.

Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr