Χαλκιδική: «Βροχή» από βατράχια στα Νέα Μουδανιά

Ένα σπάνιο και εντυπωσιακό φαινόμενο κατέγραψαν οι κάτοικοι στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, καθώς τις τελευταίες ημέρες αντίκρισαν χιλιάδες μικρά βατράχια να «ξεφυτρώνουν» στο οδόστρωμα της επαρχιακής οδού Νέων Μουδανιών – Σιθωνίας.
Πολλοί πίστεψαν πως έπεσαν… από τον ουρανό, προκαλώντας εύλογη απορία και ανησυχία.
Τι εξηγούν οι επιστήμονες για τη «βροχή βατράχων»;
Το φαινόμενο συνδέεται με έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυροί άνεμοι ή σίφωνες (υδροστρόβιλοι), οι οποίοι σχηματίζονται κατά τη διάρκεια καταιγίδων πάνω από λίμνες, ποτάμια ή υγροβιότοπους.
Οι στρόβιλοι αυτοί παρασύρουν ελαφριά ζώα – όπως βατράχια, ψάρια ή ακόμα και μικρά πουλιά – σε μεγάλα ύψη, όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες τούς ακινητοποιούν.
Καθώς ο καιρός σταθεροποιείται, τα παρασυρμένα ζώα «πέφτουν» σε μακρινές περιοχές, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι έβρεξε… βατράχια!
Δεν είναι η πρώτη φορά…
Το φαινόμενο «βροχής ζώων» έχει καταγραφεί πολλές φορές σε όλο τον κόσμο – από τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία, μέχρι την Αυστραλία, την Αγγλία και την Αμερική.
Μάλιστα, και στην Ελλάδα έχουν υπάρξει ανάλογα περιστατικά, όπως:
- Βροχή ψαριών στη Φλώρινα το 1951
- Παρόμοιο φαινόμενο στο Κιλκίς το 2002
- Βροχή βατράχων στο Ναύπλιο το 1981
Ποια είδη παρασύρονται πιο συχνά;
Τα είδη που πλήττονται είναι συνήθως μικρού μεγέθους και βάρους, όπως:
- Αμφίβια (βάτραχοι, σαλαμάνδρες)
- Σαλιγκάρια και υδρόβια σκουλήκια
- Νυχτερίδες και μικρά πουλιά
- Πάπιες, χέλια, ακόμα και τσούχτρες ή καλαμάρια
- 6 λεπτά πριν Συναγερμός στον Πειραιά: Όχημα έπεσε στη θάλασσα στο λιμάνι – Μεγάλη κινητοποίηση του Λιμενικού
- 13 λεπτά πριν Νέα βίντεο απόδρασης του κρατούμενου από τις φυλακές Κορυδαλλού
- 20 λεπτά πριν Πανελλήνιες 2026: Σε ποια μαθήματα εξετάζονται σήμερα (4/6) οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ















