Σαν σήμερα 27 Μαΐου: Όλα τα σημαντικά γεγονότα της ημέρας

Ας δούμε όλα τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 27 Μαΐου ανά την Ελλάδα και τον κόσμο.
Γεγονότα
• 927 – Πεθαίνει ο Συμεών Α΄ της Βουλγαρίας, ο πρώτος Βούλγαρος ηγέτης που αναγνωρίστηκε ως αυτοκράτορας.
• 1120 – Ο Ριχάρδος Γ΄ γίνεται πρίγκιπας της Κάπουα δύο εβδομάδες πριν τον πρόωρο θάνατό του.
• 1153 – Ο Μάλκολμ Δ΄ στέφεται βασιλιάς της Σκωτίας.
• 1199 – Ο Ιωάννης στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας.
• 1703 – Ο τσάρος Πέτρος Α΄ της Ρωσίας (ο Μέγας) ιδρύει την Αγία Πετρούπολη.
• 1799 – Οι Αυστριακές δυνάμεις νικούν τις Γαλλικές στο Βίντερτουρ της Ελβετίας, εξασφαλίζοντας τον έλεγχο του βορειοανατολικού Ελβετικού οροπεδίου λόγω της θέσης της πόλης στο σταυροδρόμι επτά κεντρικών εμπορικών δρόμων.
• 1835 – Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποφυλακίζεται από τον Όθωνα.
• 1860 – Ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι καταλαμβάνει το Παλέρμο της Σικελίας, ως μέρος του αγώνα για την Ιταλική ενοποίηση.
• 1883 – Ο Αλέξανδρος Γ΄ στέφεται τσάρος της Ρωσίας.
• 1905 – Ρωσοϊαπωνικός Πόλεμος: αρχίζει η ναυμαχία της Τσουσίμα.
• 1930 – Το Κτίριο Κράισλερ, ύψους 319 μέτρων, ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό.
• 1937 – Εγκαινιάζεται η γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ στο Σαν Φρανσίσκο.
• 1941 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το γερμανικό θωρηκτό «Βίσμαρκ» βυθίζεται στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.
• 1960 – Στην Τουρκία, στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέπει τον πρόεδρο Τζελάλ Μπαγιάρ και την κυβέρνηση.
1960 – Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταθέτει υπόμνημα στη Βουλή των Ελλήνων, με το οποίο ζητεί τη νομιμοποίησή του.
- Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ), που ήταν εκτός νόμου από τον Εμφύλιο Πόλεμο και την εφαρμογή του Νόμου 509/1947 περί «μέτρων ασφαλείας του κράτους», κατέθεσε υπόμνημα στη Βουλή των Ελλήνων το 1960 ζητώντας την επίσημη νομιμοποίησή του. Το αίτημα έγινε σε μια περίοδο που υπήρχε κάποια σχετική πολιτική χαλάρωση μετά την εκλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά το κράτος διατηρούσε σκληρή στάση απέναντι στην Αριστερά.
- Το ΚΚΕ λειτουργούσε στην παρανομία από το 1947.
- Πολλά μέλη του ήταν εξόριστα ή στη φυλακή.
- Το υπόμνημα εντάσσεται στις προσπάθειες της Αριστεράς να ενταχθεί ξανά στο πολιτικό παιχνίδι νόμιμα, κάτι που τελικά έγινε μόλις το 1974, μετά τη Μεταπολίτευση.
1961 – Η Αμερικανίδα Ανίτα Μπέικερ, σύζυγος λοχία που υπηρετεί στην βάση των Η.Π.Α. στο Ελληνικό, στραγγαλίζει τα τρία μικρά παιδιά τους και αποπειράται να αυτοκτονήσει, όταν ανακαλύπτει ότι ο σύζυγός της την απατά με Ελληνίδα τηλεφωνήτρια της βάσης.
1963 – Ο Γρηγόρης Λαμπράκης πεθαίνει στη Θεσσαλονίκη παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες γιατρών από την Αθήνα αλλά και άλλες χώρες, ενώ ο Γιώργος Σωτηρχόπουλος, σημαντικός μάρτυρας κατηγορίας, ανακαλύπτεται αναίσθητος σε λεωφόρο της Θεσσαλονίκης.
- Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, βουλευτής της ΕΔΑ, ειρηνιστής και γιατρός, πέθανε στη Θεσσαλονίκη λίγες ημέρες μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε στις 22 Μαΐου 1963. Η δολοφονία του προκάλεσε τεράστια πολιτική και κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα. Παρά τις επίμονες προσπάθειες των γιατρών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του. Ταυτόχρονα, ο Γιώργος Σωτηρχόπουλος, βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση, βρέθηκε αναίσθητος κάτω από ύποπτες συνθήκες, γεγονός που ενίσχυσε τις υποψίες για συγκάλυψη του εγκλήματος. Η υπόθεση αποκάλυψε τις στενές σχέσεις μεταξύ παρακρατικών κύκλων και κρατικών μηχανισμών, γεγονός που συγκλόνισε την κοινή γνώμη και ανέδειξε τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος της εποχής. Η ζωή και η δολοφονία του Λαμπράκη ενέπνευσαν το εμβληματικό μυθιστόρημα “Ζ” του Βασίλη Βασιλικού, το οποίο μετέφερε στον κινηματογράφο ο Κώστας Γαβράς, σε μία διεθνώς βραβευμένη ταινία που καθιέρωσε το “Ζ” ως σύμβολο αγώνα και αντίστασης.

• 2006 – Γίνεται σεισμός 6,2 ρίχτερ στην Ιάβα, με 6.600 νεκρούς.
Γεννήσεις
• 1178 – Θωμάς Α΄, κόμης της Σαβοΐας
• 1332 – Ιμπν Χαλντούν, Άραβας ιστορικός
• 1763 – Πάολο Αντρεάνι, Ιταλός εξερευνητής
• 1837 – Άγριος Μπιλ Χίκοκ, Αμερικανός ήρωας της Άγριας Δύσης
• 1846 – Τζέιμς Τέμπλερ, Άγγλος αεροναυτικός και στρατιωτικός
• 1877 – Ισιδώρα Ντάνκαν, Αμερικανίδα χορεύτρια
• 1879 – Χανς Λάμερς, Γερμανός αξιωματικός των SS
• 1884 – Μαξ Μπροντ, Τσέχος συγγραφέας
• 1894 – Λουί-Φερντινάν Σελίν, Γάλλος συγγραφέας
• 1894 – Ντάσιελ Χάμετ, Αμερικανός συγγραφέας
• 1897 – Τζον Ντάγκλας Κόκροφτ, Άγγλος φυσικός
• 1898 – Λι Γκαρμς, Αμερικανός κινηματογραφιστής
• 1907 – Νικόλας Κάλας, Έλληνας ποιητής
• 1907 – Ρέιτσελ Κάρσον, Αμερικανίδα βιολόγος και συγγραφέας
• 1911 – Τέντι Κόλεκ, Ισραηλινός πολιτικός
• 1911 – Βίνσεντ Πράις, Αμερικανός ηθοποιός
• 1921 – Κάρυλ Τσέσμαν, Αμερικανός συγγραφέας και εγκληματίας
• 1922 – Κρίστοφερ Λι, Άγγλος ηθοποιός
• 1923 – Χένρυ Κίσινγκερ, Αμερικανός πολιτικός
• 1933 – Ζωζώ Σαπουντζάκη, Ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια
• 1934 – Χάρλαν Έλλισον, Αμερικανός συγγραφέας
• 1936 – Τζον Όσμπορν, πολιτικός από το Μοντσερράτ
• 1950 – Μάκης Δενδρινός, Έλληνας καλαθοσφαιριστής και προπονητής
• 1955 – Έρικ Μπίσοφ, Αμερικανός οργανωτής αγώνων πάλης
• 1970 – Τζόζεφ Φάινς, Άγγλος ηθοποιός
• 1971 – Πολ Μπέτανι, Άγγλος ηθοποιός
• 1981 – Οζγκούρ Τσεβίκ, Τούρκος ηθοποιός
• 1985 – Ρομπέρτο Σολδάδο, Ισπανός ποδοσφαιριστής
• 1987 – Μάικλ Μπράμος, Ελληνοαμερικανός καλαθοσφαιριστής
• 1996 – Κιμ Τζε Χουάν, Κορεάτης τραγουδοποιός
- Μόλις τώρα Φωτιά στην Αττική: Τρία μέτωπα σήμερα στο λεκανοπέδιο
- 2 λεπτά πριν ΑΣΕΠ 8ΓΔ/2026: Βγήκαν τα αποτελέσματα για θέσεις στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – Από αύριο (5/6) οι ενστάσεις
- 11 λεπτά πριν Ανεμιστήρες με νερό σε 8 σταθμούς του ΗΣΑΠ, την ώρα που οι επιβάτες «βράζουν» στους συρμούς!














