14.000 οικοδομές σε αβεβαιότητα – Νέα ρύθμιση για τον ΝΟΚ

14.000 οικοδομές σε αβεβαιότητα – Νέα ρύθμιση για τον ΝΟΚ

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Σε κλοιό πίεσης βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς οι εργολάβοι ζητούν άμεση νομοθετική παρέμβαση εντός οκτώ εβδομάδων για τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν με βάση τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), πριν τις ακυρωτικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Περίπου 14.000 οικοδομές βρίσκονται σε νομικό κενό, γεγονός που προκαλεί σοβαρή αναστάτωση στον κατασκευαστικό κλάδο.

Εάν δεν υπάρξει έγκαιρη ρύθμιση, αρκετοί κατασκευαστές εξετάζουν προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), διεκδικώντας αποζημιώσεις. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο ΕΔΔΑ λήγει στα τέλη Ιουνίου, αυξάνοντας την πίεση προς την Πολιτεία.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση σε συνεργασία με το ΣτΕ, η οποία – σύμφωνα με νομικές πηγές – θα πρέπει να καλύπτει πλήρως τις άδειες που εκδόθηκαν έως 11 Δεκεμβρίου 2023, ανεξάρτητα από το αν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. Κρίσιμο σημείο είναι ο σαφής ορισμός της «έναρξης εργασιών», για την αποφυγή νέων νομικών αμφισβητήσεων.

ΘέμαΛεπτομέρειες
Ακυρωτικές Αποφάσεις ΣτΕΑκύρωση κινήτρων ΝΟΚ ως αντισυνταγματικά
Εκτεθειμένες ΟικοδομέςΠερίπου 14.000 άδειες σε νομικό κενό
Προθεσμία για ΕΔΔΑΛήγει τέλη Ιουνίου 2025
Μείωση Οικοδομικής ΔραστηριότηταςΙανουάριος 2025: -17% άδειες, -37% επιφάνεια, -38,2% όγκος
Ανησυχία για ΣοφίτεςΑπόφαση Εφετείου Καβάλας προκαλεί αμφισβήτηση
Ξένες ΕπενδύσειςΡευστοποιήσεις και πάγωμα επενδύσεων
Αναμενόμενη Ρύθμιση ΥΠΕΝΑφορά άδειες έως 11/12/2023 – αναμένεται εντός 15 ημερών
Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ)Χρηματοδότηση από Ταμείο Ανάκαμψης – στόχος 2026

Καθίζηση στην αγορά – Στοπ σε ξένες επενδύσεις

Η αβεβαιότητα έχει ήδη προκαλέσει κάθετη πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα, όπως καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ: Τον Ιανουάριο 2025 εκδόθηκαν 17% λιγότερες άδειες, με μείωση 37% στην επιφάνεια και 38,2% στον όγκο σε σχέση με τον Ιανουάριο 2024. Ιδιαίτερα έντονη είναι η επιβράδυνση στα Νότια Προάστια, όπου η παρουσία ξένων επενδυτών έχει σχεδόν εκμηδενιστεί.

Παράλληλα, αυξάνονται οι ανησυχίες για τη νομιμότητα των σοφιτών, μετά από απόφαση του Εφετείου Καβάλας, η οποία άνοιξε τον δρόμο για ευρύτερες αμφισβητήσεις και πιθανές ακυρώσεις.

Ιδιοκτήτες που απέκτησαν ακίνητα με εγκεκριμένες άδειες και νόμιμες διαδικασίες εκφράζουν οργή και απογοήτευση, καθώς πλέον κινδυνεύουν να δουν τα σπίτια τους να χαρακτηρίζονται αυθαίρετα. Οι κατασκευαστές κάνουν λόγο για «βαθιά αδικία» και απαιτούν άμεσες λύσεις.

Τι προβλέπει η επικείμενη ρύθμιση του ΥΠΕΝ

Ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ, Ευθύμιος Μπακογιάννης, δήλωσε ότι η ρύθμιση είναι «ώριμη» και αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση εντός 15 ημερών. Η παρέμβαση αφορά αποκλειστικά τις ήδη εκδοθείσες άδειες και δεν περιλαμβάνει ακόμη αναθεώρηση των κινήτρων του ΝΟΚ, τα οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικά.

Ταυτόχρονα, δεκάδες Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο να θέσουν ένα σαφές και διαφανές πολεοδομικό πλαίσιο έως το 2026. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, ο φαύλος κύκλος της αυθαιρεσίας θα συνεχιστεί.

Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr