Σεισμοί – Κυκλάδες: Ύφεση του φαινομένου παρατηρούν οι σεισμολόγοι

Για τους αλλεπάλληλους ισχυρούς σεισμούς που ταλανίζουν τις Κυκλάδες και την πορεία του φαινομένου μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης.
“Αυτό που περιμένουμε είναι να μειωθεί η συχνότητα των σεισμών χρόνο με τον χρόνο. Αυτό παρατηρείται μεν και θα μπορούσε να ήταν ένα πολύ καλό σημάδι. Από κει και πέρα όμως, παρακολουθούμε ένα φαινόμενο λίγο διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε”, επεσήμανε αρχικά ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
“Αν κρατηθούμε στα 4 ρίχτερ μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, θα είμαστε πιο αισιόδοξοι”
Στη συνέχεια εξήγησε πως “Αν ήταν ένας συνήθης σεισμός, αυτήν τη στιγμή θα μπορούσαμε να μιλάμε πολύ αισιόδοξα. Απλά οι σμηνοσειρές έχουν αυτές τις διακυμάνσεις. Μπορεί να ανέβουμε, αλλά υπάρχει ένα θετικό: ότι ακόμα και όταν πήγαμε να ανέβουμε σχετικά τις προηγούμενες ημέρες, η σεισμικότητα κρατήθηκε χαμηλότερα από τα πρώτα στάδια, που σημαίνει ότι υπάρχει μια κλιμακωτή πτώση μέχρι στιγμής. Αν κρατηθούμε για κάποιο διάστημα σε μονοψήφιους αριθμούς με μέγεθος άνω του 4, μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι”.
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η κύρια ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι ο σεισμικός κίνδυνος. Εάν αυτός πάψει να αποτελεί προτεραιότητα, τότε «θα μπορούμε να μιλάμε με περισσότερη ηρεμία και μεγαλύτερη αισιοδοξία». Όπως ανέφερε, ο στόχος είναι η θετική αυτή εικόνα να εδραιωθεί.
“Αυτό που παρακολουθούμε συστηματικά είναι να μην έχουμε μετακίνηση των επικέντρων προς άλλες ζώνες παράπλευρες. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι βλέπουμε μια ύφεση της σεισμικότητας. Περιμένουμε να τη δούμε να εμπεδώνεται. Όταν σταματήσει το κύριο αυτό φαινόμενο, θα μελετήσουμε όλα τα υπόλοιπα”.
- 2 λεπτά πριν ΑΣΕΠ 1ΓΒ/2026: Σήμερα (4/6) η ηλεκτρονική κληρωτίδα – Έρχονται τα αποτελέσματα για 2.628 μόνιμες προσλήψεις
- 2 λεπτά πριν Έρχονται αναδρομικά έως 3.500 ευρώ για 100.000 συνταξιούχους- Ποιοι θα τα πάρουν
- 17 λεπτά πριν Συναγερμός στον Πειραιά: Όχημα έπεσε στη θάλασσα στο λιμάνι – Μεγάλη κινητοποίηση του Λιμενικού















