ΑΣΕΠ – Οδηγός για επιλαχόντες: Έτσι θα προσληφθούν στο Δημόσιο

“Δεύτερη ευκαιρία” για μόνιμη πρόσληψη στο Δημόσιο προσφέρει το ΑΣΕΠ σε χιλιάδες επιλαχόντες που συμμετέχουν σε προκηρύξεις που εκδόθηκαν με το σύστημα των μορίων.
Το ΑΣΕΠ προκηρύσσει ειδικούς διαγωνισμούς για τους επιλαχόντες των μεγάλων προκηρύξεων προκειμένου να πετύχει καλύτερους χρόνους στην έκδοση των αποτελεσμάτων και στην ενίσχυση των φορέων.
Πρόκεται, στην πραγματικότητα, για “κλειστούς” διαγωνισμούς που οι διοριστέοι επιλέγονται με σειρά προτεραιότητες, δηλαδή με το σύστημα των μορίων.
Όλοι οι μεγάλοι φορείς που ζητούν προσωπικό -το συντομότερο δυνατό- μπορούν να καταφύγουν σε αυτού του τύπου τους διαγωνισμούς, οι οποίοι βέβαια σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τις γνωστές προκηρύξεις “Κ”. Άλλωστε, εάν δεν εκδοθούν οι γνωστές προκηρύξεις “Κ” δεν μπορούν να υπάρξουν και προκηρύξεις επιλαχόντων.
ΑΣΕΠ – Οδηγός για επιλαχόντες: Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις
Ο πίνακας επιλαχόντων είναι ο πίνακας κατάταξης των υποψηφίων μιας προκήρυξης αφού αφαιρεθούν από αυτόν οι διοριστέοι του αρχικού διαγωνισμού.
Οι υποψήφιοι του πίνακα κατάταξης κατατάσσονται κατά φθίνουσα σειρά μορίων.
Με την έκδοση της ειδικής προκήρυξης επιλαχόντων καθορίζεται ο αριθμός των θέσεων για επιλαχόντες.
Το ΑΣΕΠ ζητά την υποβολή ειδικής αίτησης και την αποστολή δικαιολογητικών από τους υποψηφίους που προηγούνται στον πίνακα επιλαχόντων σε αριθμό όχι λιγότερο από τον τριπλάσιο αριθμό των θέσεων.
Για αυτούς τους υποψηφίους το ΑΣΕΠ επαναλαμβάνει τη διαδικασία επιλογής με τρόπο όμοιο σαν να ήταν αρχική προκήρυξη “Κ”.
Ακολουθούνται όλα τα στάδια των υποψηφίων που συμμετέχουν για πρώτη φορά σε προκηρύξεις μονίμων. Δηλαδή υποβολή αίτησης, αποστολή δικαιολογητικών (επίκληση), έκδοση προσωρινών αποτελεσμάτων, υποβολή ενστάσεων, έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων.
Συμπέρασμα: Οι ειδικές προκηρύξεις επιλαχόντων είναι όπως ακριβώς οι προκηρύξεις “Κ” με τη μόνη διαφορά ότι αφορούν αποκλειστικά επιλαχόντες παλαιότερων διαγωνισμών.
Σε ποιους επιλαχόντες το ΑΣΕΠ θα απευθύνει κλήση για αίτηση και δικαιολογητικά εξαρτάται από δύο πράγματα:
1) Η ειδικότητα που ζητείται στις ειδικές προκηρύξεις επιλαχόντων να υπάρχει σε παλαιότερους διαγωνισμούς “Κ” για τον προφανή λόγο ότι πρέπει να βρεθούν επιλαχόντες της ίδιας ειδικότητας
2) Οι ειδικές προκηρύξεις επιλαχόντων να απέχουν το πολύ τρία χρόνια από τις αρχικές προκηρύξεις “Κ” (από τις οποίες θα βρεθούν οι επιλαχόντες). Η τριετία γίνεται ΦΕΚ με ΦΕΚ. Δηλαδή η ημερομηνία ΦΕΚ της ειδικής προκήρυξης να απέχει το πολύ τρία χρόνια από το ΦΕΚ της αρχικής προκήρυξης.
Πόσοι επιλαχόντες καλούνται;
Ο αριθμός των θέσεων της ειδικής προκήρυξης για επιλαχόντες καθορίζεται όπως και στις προκηρύξεις “Κ” από τον φορέα. Δηλαδή ο φορέας ζητά -για παράδειγμα- 200 μονίμους υπαλλήλους από επιλαχόντες.
Το ΑΣΕΠ βλέπει τις ειδικότητες που ζητά ο φορέας και ανατρέχει σε παλαιότερες προκηρύξεις “Κ” (μέχρι τρία χρόνια πίσω) για να δει σε ποιες από τις αρχικές προκηρύξεις υπάρχουν οι ειδικότητες των 200 νέων θέσεων.
Βλέπει -για παράδειγμα- ότι ζητούνται ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού και ΔΕ Νοσηλευτών. Ανατρέχει σε προκήρυξη που έχει ολοκληρωθεί, δηλαδή έχουν βγει οριστικά αποτελέσματα και βλέπει ότι τέτοια προκήρυξη είναι (παράδειγμα) η 5Κ/2023.
Αποφασίζει ότι από αυτή την προκήρυξη θα καλύψει τις 200 θέσεις με επιλαχόντες. Από ΄κει και πέρα η διαδικασία είναι πανομοιότυπη με διαδικασίες “Κ”.
- 13 λεπτά πριν Φωτιά τώρα στην Φιλοθέη Αττικής
- 16 λεπτά πριν Προσλήψεις σε Δήμους: Πήραν υπογραφή 237 νέες θέσεις – Δείτε που
- 23 λεπτά πριν Ιός Δυτικού Νείλου: Τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ακολουθούμε















