ΟΠΕΚΑ: Αυξήσεις στα επιδόματα αλλά με «κόφτες» - Ποιοι και γιατί τα χάνουν
Πώς διαμορφώνονται οι νέες κλίμακες με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
Αν και τα τρία βασικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ πρόκειται να αυξηθούν, δεν θα δουν όλοι οι σημερινοί δικαιούχοι αυτή την αύξηση, καθώς κάποιοι θα χάσουν απλά το δικαίωμά τους.
Η φράση “κλειδί” για αυτές τις εξελίξεις διατυπώθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ — το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα στέγασης, το επίδομα παιδιού — θα γίνουν πιο δίκαια, αποτελεσματικά και στοχευμένα».
Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έχει ήδη ανακοινώσει την αναπροσαρμογή προς τα πάνω των ποσών που θα χορηγούνται σε κάθε νοικοκυριό που δικαιούται τα συγκεκριμένα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, καθώς και την εισαγωγή νέων περιουσιακών κριτηρίων για τον εξορθολογισμό τους.
Οι αυξήσεις σε επιδόματα διαμορφώνονται ως εξής:
- Αυξάνεται περαιτέρω το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (τ. ΚΕΑ) από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί και αναπροσαρμόζονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων. Είχε προηγηθεί ήδη το Δεκέμβριο του 2023 αύξηση του ΕΕΕ από 200 σε 216 ευρώ (αύξηση 8%).
- Ενισχύεται και το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.
- Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα.
- Αυξάνεται η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περαιτέρω σε 150 ευρώ και τρίτο παιδί και επόμενο. Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα.
Παράδειγμα: Ένα ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως. - Δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).
Ποιοι δικαιούχοι επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση
Οι δικαιούχοι επιδόματος τέκνων και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όπως και άλλοι δικαιούχοι επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν και έκτακτη ενίσχυση τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα:
- 205.000 οικογένειες δικαιούχοι του ΕΕΕ θα λάβουν το Δεκέμβριο κατά 50% αύξηση στο μηνιαίο ποσό ( 22 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη για το 2023 520.019.321 ευρώ
- 767.000 οικογένειες δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν µία επιπλέον μηνιαία δόση ( 70 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη για το 2023 στα 834.709.301 ευρώ
- 34.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ ( 7 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη για το 2023 151.563.252 ευρώ
- 180.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ ( 37 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη του ΟΠΕΚΑ για το 2023 στις 957.201.270 ευρώ.
Οι «κόφτες» στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ – Ποιοι τα χάνουν
Αλλαγές και «κόφτες» στο χάρτη των κοινωνικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ φέρνουν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης, καθώς εισάγονται αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την απονομή τους.
Συγκεκριμένα:
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ): Το δηλούμενο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5.832 ευρώ, ενώ η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 90.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, με προσαύξηση για κάθε επιπλέον μέλος
Επίδομα Στέγασης: Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, με προσαύξηση για κάθε επιπλέον μέλος
Επίδομα Παιδιού: Ενοποιούνται οι εισοδηματικές κλίμακες και αυξάνονται τα ποσά, αλλά με στοχευμένα κριτήρια περιουσίας και καταθέσεων.