Καταγγελίες για τον Διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας
Αφήνονται υπόνοιες για παρέμβαση στην επιλογή του
Σοβαρές καταγγελίες, για την επιλογή του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, για τη θέση του πρώτου Διοικητή στη νέα Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας, καταγράφηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Γιώργος Τζιβιλάκης, που αποτέλεσε την επιλογή του κ. Χατζηδάκη, είχε βγει τέταρτος στη μοριοδότηση που έλαβαν οι 23 υποψήφιοι για την θέση.
Παρόλα αυτά, η πενταμελής Επιτροπή που είχε συσταθεί ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό, τον πρότεινε, μαζί με άλλον ένα υποψήφιο, στον υπουργό Εργασίας!
Ακόμα χειρότερα, που υπήρξε έγγραφη καταγγελία από τον δεύτερο της μοριοδότησης, κ. Γιώργο Καταπόδη, ο οποίος με επιστολή του στην Επιτροπή της Βουλής, αφήνει ξεκάθαρες υπόνοιες για παρέμβαση στην επιλογή του νέου Διοικητή στην Επιθεώρηση Εργασίας, για τις οποίες φαίνεται να κατηγορείται ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο καταγγέλλων, εκτός από απερχόμενος πρόεδρος της Αρχής Ελέγχου Δημοσίου Συμβάσεων (μετεξελίσσεται σε Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων), είναι και κουμπάρος του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη…
Όπως ήταν φυσικό, μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, υπήρξαν σφοδρότατες αντιδράσεις, από σύσσωμη την Αντιπολίτευση, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Ο κ. Χατζηδάκης διέψευσε ότι δέχτηκε την πρόταση Γεραπετρίτη για τη θέση του επικεφαλής στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Όμως, καταγράφηκαν στα πρακτικά της συνεδρίασης, τα αποτελέσματα της μοριοδότησης, που είναι αποκαλυπτικά: Ακριβέστερα, η πρώτη (κορυφαίο στέλεχος του χρηματοπιστωτικού τομέα), ανάμεσα σε 23 υποψηφίους, συγκέντρωσε 4.220 μόρια. Ακολούθησε ο κ. Καταπόδης με 3.640 μόρια, ενώ ο τρίτος είχε λάβει 3.260, για να έρθει με μόλις 2.750 μόρια ο κ. Τζιβιλάκης, στην τέταρτη θέση.
Τελικά, η επιλογή Χατζηδάκη, εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση μειοψήφησε στη διαδικασία, εκφράζοντας έτσι, την έντονη δυσαρέσκειά της, επί όλων αυτών των καταγγελιών.
Όλα αυτά, ενώ η αγορά εργασίας και ειδικά στις τουριστικές περιοχές, στενάζει από τις συνθήκες εκμετάλλευσης που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι.
Μόνο τυχαίο, άλλωστε, δεν είναι το γεγονός ότι στον κλάδο του τουρισμού υπάρχουν περίπου 55.000 θέσεις εργασίας κενές, ενδεικτικό της απροθυμίας των εργαζομένων, να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις όπου επικρατούν άγριες συνθήκες απασχόλησης, με χαμηλούς μισθούς και εξοντωτικά ωράρια.