Χρέη σε Εφορία και ΕΦΚΑ: Έως 120 δόσεις με ελάχιστη καταβολή 30 ευρώ – Ποιους αφορά
Τη δυνατότητα να εξοφλήσουν παλαιά χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 μηνιαίες δόσεις προβλέπει το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, με ελάχιστη καταβολή 30 ευρώ τον μήνα.
Η διεύρυνση από τις 72 στις 120 δόσεις δίνει στους οφειλέτες μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο αποπληρωμής, που μπορεί να φτάσει έως και τα δέκα χρόνια. Ωστόσο, για την ένταξη στη ρύθμιση καθοριστική είναι η ημερομηνία κατά την οποία το χρέος έγινε ληξιπρόθεσμο.
Ποια χρέη μπορούν να ενταχθούν στις 120 δόσεις
Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, στη ρύθμιση μπορούν να συμπεριληφθούν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2024 και δεν βρίσκονταν σε καθεστώς ρύθμισης στις 30 Σεπτεμβρίου 2026.
Για όσους έχουν ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση των 72 δόσεων προβλέπεται δυνατότητα μετάβασης στις 120 δόσεις με αίτηση.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Αν ένα χρέος βεβαιώθηκε μέσα στο 2024, αλλά έγινε ληξιπρόθεσμο το 2025, δεν καλύπτει το συγκεκριμένο χρονικό κριτήριο. Επομένως, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ελέγξουν πότε η οφειλή τους έγινε ληξιπρόθεσμη.
Ελάχιστη δόση, επιτόκιο και προθεσμία
Τα βασικά σημεία της ανακοίνωσης είναι τα εξής:
- Αριθμός δόσεων: έως 120 μηνιαίες δόσεις.
- Ελάχιστη μηνιαία καταβολή: 30 ευρώ.
- Επιτόκιο: 5,84%, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση.
- Προθεσμία αίτησης: έως τις 30 Ιουνίου 2027.
- Οφειλές που αφορά: παλαιά χρέη προς τη φορολογική αρχή και τα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση τα προβλεπόμενα χρονικά κριτήρια.
Η ελάχιστη καταβολή των 30 ευρώ δεν σημαίνει ότι κάθε οφειλέτης θα πληρώνει αυτό το ποσό. Η μηνιαία δόση εξαρτάται από το ύψος της οφειλής, τον αριθμό των δόσεων και τους όρους της ρύθμισης.
Παράλληλα, περισσότερες δόσεις μπορούν να μειώσουν τη μηνιαία επιβάρυνση, αλλά η μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής μπορεί να αυξήσει το συνολικό ποσό των τόκων.
Τι ισχύει για τις 72 δόσεις και τα νεότερα χρέη
Όσοι έχουν ενταχθεί στις 72 δόσεις μπορούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, να ζητήσουν τη μετάβασή τους στο νέο σχήμα των 120 δόσεων. Έτσι, το υπόλοιπο της οφειλής θα μπορεί να κατανεμηθεί σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αντίθετα, η δυνατότητα μετάβασης δεν επεκτείνεται αυτομάτως σε κάθε άλλη ενεργή ρύθμιση. Οι οφειλέτες που εξυπηρετούν διαφορετικό σχήμα θα πρέπει να εξετάσουν τους όρους που ισχύουν για την περίπτωσή τους.
Για νεότερες οφειλές που δεν εντάσσονται στις 120 δόσεις, η κυβερνητική ανακοίνωση παραπέμπει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.
- 1 λεπτό πριν Κουτσούμπας: Το δικό μας ΟΧΙ σήμερα είναι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
- 1 λεπτό πριν Αγροτικό πετρέλαιο: Έκπτωση στην αντλία από 1η Νοεμβρίου – Τα 4 βήματα στο myDiesel
- 17 λεπτά πριν ΔΕΔΔΗΕ: Νέες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ για 13 ειδικότητες – Όλες οι προθεσμίες






