400 εκατ. ευρώ για σπίτια: Ποιοι θα πάρουν επιδότηση για ανακαίνιση ή ενοίκιο

Δύο νέες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος μπαίνουν στην τελική ευθεία υλοποίησης τους επόμενους μήνες, μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων που στοχεύουν στην ενίσχυση της προσφοράς προσιτών κατοικιών στην αγορά.
Η πρώτη παρέμβαση αφορά το νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω» για ενοικίαση και ιδιοκατοίκηση, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο, όπως προανήγγειλε ο Νίκος Παπαθανάσης. Το πρόγραμμα θα επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κλειστών κατοικιών, με στόχο να διατεθούν προς ενοικίαση σε προσιτές τιμές, αλλά και ακινήτων που ήδη κατοικούνται από τους ιδιοκτήτες τους και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για ιδιοκατοίκηση.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα κατευθυνθεί στο σκέλος της ανακαίνισης για ενοικίαση, ενώ μικρότερο ποσοστό θα αφορά την ιδιοκατοίκηση. Προβλέπεται επίσης ότι ένα μέρος των επιδοτήσεων θα διατίθεται υποχρεωτικά για ενεργειακές παρεμβάσεις και το υπόλοιπο για εργασίες γενικότερης ανακαίνισης.
Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ», τα οποία έχουν διευρυνθεί ώστε να καλύπτουν και μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 25.000 ευρώ για άγαμους, 35.000 ευρώ για ζευγάρια με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ για μονογονεϊκές οικογένειες φτάνει τα 39.000 ευρώ, με επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.
Η δεύτερη παρέμβαση αφορά την κατασκευή νέων κατοικιών σε δημόσιες εκτάσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής της Κοινωνικής Αντιπαροχής που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Μέσω διαγωνισμών, ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες θα αναλαμβάνουν την αξιοποίηση των εκτάσεων, με την υποχρέωση να διαθέτουν το 30% των κατοικιών που θα κατασκευάζουν για μακροχρόνια μίσθωση με χαμηλό ενοίκιο. Το υπόλοιπο απόθεμα θα μπορούν να το διαθέτουν προς πώληση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του καλοκαιριού.
- 2 λεπτά πριν Αυξήσεις συντάξεων στο Δημόσιο: Ποιοι θα λαμβάνουν έως το 80% των αποδοχών τους
- 4 λεπτά πριν Καλαμάτα: Στον Ανακριτή ο 41χρονος για τη δολοφονία της συζύγου του – Τι αποκαλύπτουν οι μαρτυρίες
- 17 λεπτά πριν ΑΣΕΠ 1ΓΒ/2026: Σήμερα (4/6) η ηλεκτρονική κληρωτίδα – Έρχονται τα αποτελέσματα για 2.628 μόνιμες προσλήψεις

















