2ος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τι πρέπει να κάνετε για την μόνιμη πρόσληψη
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ
Οι σαρωτικές αλλαγές τις οποίες αποκάλυψε χθες το workenter.gr για την διενέργεια του 2ου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού αυξάνουν θεαματικά τις πιθανότητες επιτυχίας των υποψηφίων για μόνιμο διορισμό.
Το κρίσιμο σημείο του νέου συστήματος γραπτών εξετάσεων για μόνιμη θέση στο Δημόσιο είναι η νέα γενιά online τεστ που εισάγει για πρώτη φορά το ΑΣΕΠ. Αυτά θα κρίνουν την μόνιμη πρόσληψη και επιβάλλουν έγκαιρη και σωστή προετοιμασία.
2ος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τι είναι τα τεστ CAT
Όπως έγραψε χθες το workenter.gr, η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει με τα λεγόμενα τεστ CAT. Τα συγκεκριμένα τεστ θα γίνουν σε αίθουσες με Η/Υ που θα παρέχει συνεχώς στους υποψηφίους αυτά τα τεστ.
Εξηγούμε πολύ συνοπτικά -για να πάρετε την πρώτη εικόνα- πώς θα λειτουργούν για τον υποψήφιο τα συγκεκριμένα τεστ.
Σε κάθε υποψήφιο θα δοθεί μία συγκεκριμένη ερώτηση multiple choice, μεσαίας δυσκολίας, κοινή σε όλους τους υποψηφίους. Μπροστά στον υπολογιστή του ο υποψήφιος θα πρέπει να δώσει την σωστή απάντηση.
Αν η απάντηση που θα δώσει είναι σωστή, η επόμενη ερώτηση που θα του έρθει στην οθόνη του θα είναι μεγαλύτερης δυσκολίας από την πρώτη. Αν απαντήσει και σε αυτήν, η τρίτη ερώτηση θα είναι ακόμα πιο δύσκολη από τη δεύτερη. Αν απαντήσει λάθος, θα του έρθει ερώτηση ευκολότερη από την προηγούμενη.
Αντίθετα, αν στην πρώτη κοινή ερώτηση, μεσαίας δυσκολίας, απαντήσει λάθος η δεύτερη ερώτηση που θα του έρθει στην οθόνη του θα είναι πιο εύκολη από την πρώτη της μεσαίας δυσκολίας. Αν απαντήσει λάθος, η επόμενη ερώτηση θα είναι ακόμα πιο εύκολη. Αν απαντήσει σωστά θα είναι πιο δύσκολη.
ΑΣΕΠ: Πώς θα βγαίνει η βαθμολογία από τα τεστ CAT
Είναι φανερό ότι οι ερωτήσεις θα έχουν διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας -άρα και βαθμολογίας- ανάλογα με την δυσκολία τους. Κατά συνέπεια, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ο αριθμός των σωστών απαντήσεων από τον υποψήφιο αλλά ο αριθμός δυσκολίας των ερωτήσεων στις οποίες απαντά σωστά.
Το ερώτημα είναι: Πώς θα προκύπτουν ερωτήσεις διαφορετικού βαθμού δυσκολίας κατά την διάρκεια των εξετάσεων; Η απάντηση είναι ότι θα έχει εγκατασταθεί “γεννήτρια” τεστ με χιλιάδες ερωτήσεις σε κάθε εξεταστικό κέντρο.
ΑΣΕΠ: Από που θα γίνει η προμήθεια των τεστ CAT;
Η προμήθεια των τεστ CAT θα γίνει με δημόσιο διεθνή διαγωνισμό που θα διενεργήσεις το ΑΣΕΠ τον Ιούνιο. Στην πραγματικότητα, το ΑΣΕΠ θα προμηθευτεί τη “γεννήτρια” των ερωτήσεων.
Το ερώτημα είναι, γιατί δεν μπορεί να προμηθευτεί από την Ελλάδα αυτά τα τεστ; Η απάντηση είναι ότι μόνο το ΕΚΠΑ μπορεί να δημιουργήσει αυτή τη “γεννήτρια” ερωτήσεων, αυξανούμενης ή μειούμενης δυσκολίας για τον πανελλήνιο διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
Τότε, γιατί το ΑΣΕΠ δεν προμηθεύεται αυτή τη “γεννήτρια” από το ΕΚΠΑ και προσφεύγει σε διεθνή διοαγωνισμό; Η απάντηση είναι ότι το ΕΚΠΑ θέλει περίπου ενάμιση χρόνο για να δημιουργήσει ολοκληρωμένη “γεννήτρια” τεστ CAT για τις ανάγκες του ΑΣΕΠ. Αλλά το ΑΣΕΠ βιάζεται, θέλει να κάνει τώρα τον 2ο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό.
ΑΣΕΠ: Γιατί όχι σε σχολεία σε εξετάσεις
Οι γραπτές εξετάσεις του 2ου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ δεν θα γίνουν σε σχολεία όπως τον πρώτο.
Εφόσον οι εξετάσεις θα έχουν διάρκεια δύο μηνών κάθε Σαββατοκύριακο δεν είναι δυνατόν να στήνονται και να ξεστήνονται εξεταστικά κέντρα για εξετάσεις που θα γίνουν 8-10 φορές, κατά αλφαβητική σειρά κλήσης υποψηφίων.
Αλλά ο σοβαρότερος λόγος είναι ότι το ΑΣΕΠ θέλει τεχνικά άρτιες αίθουσες εξετάσεων προκειμένου να υποστηριθεί η “γεννήτρια” παραγωγής ερωτήσεων κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.
Σημειώστε ότι οι υποψήφιοι δεν θα πάρουν μπροστά τους, όπως στον 1ο πανελλήνιο, ερωτήσεις σε φωτοτυπία σημειώνοντας τις σωστές απαντήσεις σε απαντητικό φύλλο.
Όλη η εξέταση θα γίνεται με Ηλεκτρονικό Υπολογιστή που θα έχουν μπροστά τους οι υποψήφιοι για να τους έρχονται αμέσως οι επόμενες ερωτήσεις του τεστ.
Επιλέον θα πρέπει οι χώροι αυτοί να έχουν και ηλεκτρογεννήτριες σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ πήγε στη Θεσσαλονίκη και όπως έγραψε το “Διαύγεια” μία από τις δουλειές του ήταν η εξεύρεση εξεταστικών κέντρων για τη Βόρεια Ελλάδα. Ακριβώς επειδή ψάχνει τέτοιου τύπου εξεταστικά κέντρα και όχι αίθουσες σχολείων.
Για τη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, χώρος με τέτοιες υποδομές είναι εκείνος της ΔΕΘ.
2ος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι
Οι υποψήφιοι του 2ου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ πρέπει να κάνουν το αυτονήτο: να εξοικειωθούν με τα τεστ CAT που θα χρησιμοποιηθούν στις εξετάσεις.
Αυτονόητο είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η εξοικείωση με τα τεστ, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιτυχίας.
Σε αυτό προσθέστε και έναν επιπλέον λόγο. Τον εξηγούμε: Ο χρόνος ανάμεσα στην έκδοση της προκήρυξης και την διενέργεια των εξετάσεων θα είναι πολύ μικρός. Γιατί, κυρίαρχα, το ΑΣΕΠ το ενδιαφέρει να πετύχει το νέο σύστημα γραπτών εξετάσεων.
Κατά συνέπεια, ο χρόνος προετοιμασίας μεταξύ έκδοσης της προκήρυξης και εξετάσεων θα υποταχθεί στην ανάγκη του ΑΣΕΠ να πετύχει στο νέο εγχείρημά του.
Οι υποψήφιοι οφείλουν να μετατρέψουν το αντικειμενικό μειονέκτημα σε πλεονέκτημα, μεταφέροντας το χρόνο προετοιμασίας πριν την έκδοση της προκήρυξης, δηλαδή ΤΩΡΑ.
Tο workenter.gr γνωρίζει εδώ και περίπου ενάμιση τις λεπτομέρειεις του νέου συτήματος γραπτών εξετάσεων. Γνωρίζει και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι μετά την έκδοση της προκήρυξςη του γραπτού διαγωνισμού. Γι΄ αυτό κατέθεσε και συνεχίζει να κάνει -σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό κέντρο “Επίγνωσις”- πρόταση προετοιμασία των υποψηφίων ΤΩΡΑ.
Γνωρίζουμε τα τεστ CAT, η “Επίγνωση” έχει ειδική εμπειρία σε αυτά, ο εξειδικευμένος στα τεστ, καθηγητής ΑΕΙ, Βένος Καρατζόγλου συμβάλλει σε αυτά, μπορούμε να προσφέρουμε από τώρα online τεστ CAT για περιορισμένο αριθμό υποψηφίων. Με δική μας “γεννήτρια” ερωτήσεων που δημιουργήσαμε τις προηγούμενες μέρες.