2,5 δισ. ευρώ κόστισαν στους Έλληνες δανειολήπτες οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ
«Ζεματάνε» τους Έλληνες δανειολήπτες οι απανωτές αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.
«Ζεματάνε» τους Έλληνες δανειολήπτες οι απανωτές αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, την ίδια στιγμή που υπάρχει η ελπίδα ότι η πολιτική αυτή για τη συγκράτηση του πληθωρισμού θα «κοπεί» από τον Σεπτέμβριο.
Έτσι, μέσα σε διάστημα ενός έτους, από τον περασμένο Ιούλιο (2022), οι Έλληνες δανειολήπτες κλήθηκαν να πληρώσουν επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ συνολικά σε τόκους, ως απόρροια των αποφάσεων της Κριστίν Λαγκάρντ για αύξηση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», το βασικό επιτόκιο (Deposit Facility Rate), το οποίο και παρακολουθεί το Euribor, έχει παρουσιάσει άνοδο κατά 425 μονάδες βάσης, από -0,50% (από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και τον Ιούλιο του 2022 σε 3,75% χθες).
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πρακτικά, πως για κάθε 100 ευρώ δανείου, ο δανειολήπτης έχει κληθεί να πληρώσει 4,25 ευρώ παραπάνω τόκους.
Ένατη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ
Σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της, κατά 0,25 μονάδες, προχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης (27/7) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με αποτέλεσμα το επιτόκιο καταθέσεων να ανέλθει στο 3,75%.
Αναλυτικότερα, η ένατη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων, από πέρυσι τον Ιούλιο όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, είχε προαναγγελθεί από την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού εμφανίζει ισχυρές αντιστάσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 5,5% από 5,3% που ήταν τον Μάιο. Ταυτόχρονα όμως τα τελευταία στοιχεία (όπως για παράδειγμα δείκτης PMI) δείχνουν ότι η προοπτική της οικονομίας επιδεινώνεται.
Κατόπιν τούτων είναι εξαιρετικά αβέβαιο κατά πόσο η ΕΚΤ θα προχωρήσει και σε νέα αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου το Σεπτέμβριο.
Το ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής» αναφέρει επίσης ότι, αυτοί που δεν ανησυχούν για την άνοδο των επιτοκίων, χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχουν αρκούντως επιβαρυνθεί, είναι όσοι έχουν ενήμερο στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου, καθώς οι τράπεζες έχουν «παγώσει» τα επιτόκια στα επίπεδα του Μαρτίου μέχρι τον Απρίλιο του 2024.
Διαβάστε επίσης: