10.839 κενές θέσεις στις σχολές λόγω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Κόπηκε ένας στους τρεις υποψηφίους
Υπάρχει και τμήμα που δεν πέτυχε κανένας φοιτητής
Ένας στους τρείς υποψήφιους κόπηκε στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ).
Το ποσοστό επιτυχίας άγγιξε το 68,83%, ποσοστό, που χαρακτηρίστηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα, αρκετά υψηλό. Ωστόσο οι υποψήφιοι που δεν πέρασαν κόπηκαν λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, με αποτέλεσμα να καταγράφονται 10.839 θέσεις κενές σε κεντρικά πανεπιστήμια και σχολές. Αυτό συνέβη γιατί αυτά τα πανεπιστήμια επέλεξαν τον υψηλότερο δυνατό συντελεστή για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, προσπαθώντας να μειώσουν τον αριθμό φοιτητών που δέχονται.
Στα παράδοξα των φετινών αποτελεσμάτων αναφέρεται πως υπάρχει και ένα τμήμα που δεν πέτυχε κανένας φοιτητής. Πρόκειται για τη νοσηλευτική στο Διδυμότειχο, που ανέβασε την ελάχιστη βάση εισαγωγής με αποτέλεσμα να μην πετύχει κανείς, όπως είχε γίνει αντίστοιχα πέρυσι με την Αρχιτεκτονική Ξάνθης.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, οι Ε.Β.Ε. προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές/Τμήματα των Πανεπιστημίων.
Δηλαδή μια Σχολή/Τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές.
Όπως, επίσης, μπορεί να έχει επιλέξει και για το/τα εμπλεκόμενο/-α Ειδικό/-ά Μάθημα/-τα ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής Ειδικού Μαθήματος ή Ειδικών Μαθημάτων το 70% ή το 110%  της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές μεταξύ αυτού του διαστήματος.

Επισημαίνεται ότι μαζί με τις Ε.Β.Ε. εμφανίζονται και ο συντελεστής της κάθε Ε.Β.Ε., το Ειδικό Μάθημα ή πρακτική δοκιμασία – εφόσον απαιτείται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες Σχολές ή Τμήματα – και τέλος ο αντίστοιχος συντελεστής Ε.Β.Ε. Ειδικού Μαθήματος.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram